domingo, 27 de diciembre de 2009

LLEGIR, ESCRIURE, PARLAR I ESCOLTAR

Una de les matèries tractades a classe de comunicació oral va ser les quatre habilitats que un usuari d'una llengua ha de dominar per poder-se comunicar en totes les situacions possibles.

LLEGIR:

És el procés a través del qual es comprèn un text escrit.
llegir=comprendre

- Llegir és un procés actiu, per que qui llegeix, ha de construir el significat del text. cadascú troba un significat diferent a un text.

- Llegir és aconseguir un objectiu, sempre llegim amb una finalitat, i avanç de llegir hem de tenir els objectius determinats.

- Llegir és un procés d'interacció entre qui llegeix i el text. Qui llegeix s'ha de fer seu el text, relacionant el que li aporta el text amb el que ja sap.

- Llegir és implicar-se en un procés de predicció i inferència continu. Comprendre alguna part del text gràcies a la resta. Tots formulem hipòtesis del que llegim.

ESCRIURE:

És el procés mitjançant el qual es produeix un text significatiu.

PARLAR:

Expressar el nostre pensament, mitjançant el llenguatge articulat de forma coherent, clara, amb correcció i adequació a la situació comunicativa.

ESCOLTAR:

És comprendre un missatge a partir d'engegar tot un procés cognitiu de construcció del significat i d'interpretació d'un missatge pronunciat oralment.

Que demana saber escoltar?

1. Un paper actiu i participatiu.
2. Respecte per l'emissor i les seves idees.
3. Demana ser objectiu per intentar entendre que vol dir l'altre.
4. Saber descobrir els objectius i els propòsits de l'orador.
saber descobrir les idees principals del missatge.
5. Saber reaccionar al missatge i parlar quan acaba l'orador.

No hay comentarios:

Publicar un comentario