miércoles, 23 de diciembre de 2009

TERRITORI




LA PATUM DE VERGA

FA un parell de setmanes, jo l'Alba Orna vam fer la presentació del territori per a classe de comunicació oral.
Com a tema, vam triar la Patum de Verga, ja que vam trobar que eren unes festes molt divertides i molt populars i que seria interessant que els nostres companys la coneguessin.
Per realitzar la nostra presentació vam fe ús d'un power-point on vam explicar una petita explicació sobre aquesta festa i a continuació vam explicar més detalladament cada acte i cada comparsa de la patum, i per acabar vam posar un vídeo creat per nosaltres amb el moviemaker on es podien veure les imatges de les diferents comparses.

-LA NOSTRA EXPLICACIÓ-



Introducció

La festa de la Patum de Berga és una celebració tradicional que es porta a terme durant les festes del Corpus Christie en la localitat barcelonesa de Berga. Ha estat declarada per la UNESCO Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat l’any 2005.
La celebració consisteix en diverses representacions de figures místiques i simbòliques, que ballen al ritme de la música i els tambors. Els balls es caracteritzen per la seva solemnitat, així com per la utilització de foc i artefactes pirotècnics.
El dimecres anterior al dijous de Corpus, el tabal (pregoner de la festa) i els gegants recorren la ciutat anunciant l’inici de les festes. Més tard, comença el drama mímic, dividit en varis actes, que representen les intenses lluites dels cristians contra els moros: L’arcàngel Sant Miquel que, ajudat pels àngels, lluita contra Lucifer i els seus diables.


ACTES DE LA PATUM:
1.- El cap d’Any de Patum: Es celebra el dimecres abans de la sortida del Tabal a les dotze de la nit. A les dotze de la nit quan sonen les campanes comença un ball de gegants.

2.- La sortida del Tabal: Té lloc el diumenge de l’Ascensió després de que l’Ajuntament de Berga decideixi si es fa la Patum o no (evidentment l’Ajuntament sempre accepta). Després de l’anunci el Tabal surt pels carrers i places de Berga anunciant la resolució del Consistori.

3.- Passades: S’anomenen passades als diferents trajectes que fan pels carrers del nucli antic de la ciutat alguns elements de les comparses de la Patum, aturant-se en llocs fixats per duu a terme algun ball o dansa.

4.- Patum de Lluïment: Té lloc el dijous i el diumenge de Corpus a les dotze del migdia. En aquesta Patum participen successivament i seguint sempre el mateix ordre: els Turcs i Cavallets, les Maces, les Guites, l’Àliga, els Nans Vells, els Gegants i els Nans Nous.

5.- Patum Completa: Té lloc el dijous i el diumenge a dos quarts de deu del vespre. Hi participen els mateixos que en la Patum de Lluïment però aquest cop fan la rua quatre cops.

6.- Patum Infantil: Té lloc el divendres de Corpus i els actes són els mateixos amb la diferència que els elements són de menor mida perquè els infants puguin dur-los.


LES COMPARSES:

1.- El tabal: És un tambor de grans dimensions que s’utilitza en tots els actes que formen la Patum.
2.- Els Turcs i Cavallets: Està formada per vuit persones (quatre a peu i quatre que simulen anar muntats damunt d’uns cavalls que representen els cavallers cristians). Aquests dos grups escenifiquen una batalla que acaba amb la victòria dels Cavallets.
3.- Les Maces i Àngels: Les Maces són un pal de més de dos metres d’alçada al capdamunt del qual hi ha una caixa rodona de fusta i pell que són rematats amb un coet. És a dir, es poden comparar amb els diables, tot i que aquests, van vestits de verd i vermell i amb la cara tapada per unes màscares.
4.- Els Plens: Són molt similars al ball de diables, és a dir, són una gran agrupació de persones amb maces plenes de foc. Aquí participi que vol i per tant, no s’ha de dur una roba en especial simplement una protecció.
5.- Les Guites: Són dues bèsties amb cos de mula, coll de girafa i un cap similar al d’un drac, que persegueixen al públic amb tres fuets encesos a la boca.
6. L’àguila: És la figura més senyorial, símbol del poder. La seva dansa és la més delicada, augmenta la velocitat del seu ball segons va augmentant el ritme de la música i gira sobre si mateixa a gran velocitat.
7. Nans vells: ballen tocant les castanyoles al so d'un vals. Va ser incorporat al 1855.
8. Els gegants: hi ha dos parelles uns nous i uns vells, els nous han estat inclosos al 1891. Realitzen una dansa molt majestuosa.
9. Els nans nous: Son del 1888, representen a dos parelles, una vella i una jove. Es mouen sobre una música alegre.
10. Els plens: representa la orgia infernal del foc. Són 100 diables vestits amb herba per protegir-se del foc amb màscares de color verd i només actua per la nit.
11. El tirabol: És un ball en el que participen les comparses del tabal, les guites i els gegants. Es tracta del punt final de la patum on tots, el poble, els gegants i les guites ballen en sentit contrari a les agulles del rellotge. Al final del Tirabol, tornen a ballar les guites, rematant al final la Guita Grossa.


ESPERO QUE US HAGI AGRADAT

http://docs.google.com/present/edit?id=0ARs0pDXIbVsqZGN4MzVyanBfMTljdnh3ZDJoaA&hl=ca

No hay comentarios:

Publicar un comentario